SABANCI HOLDİNG'DEN YAYIN YASAĞI KARMAŞASI!

SABANCI HOLDİNG'DEN YAYIN YASAĞI KARMAŞASI!

Sabancı Grup tarafından "yayımlanmamış" haber için bir internet sitesine mahkeme kararı gönderildi.

Türkİnternet.com sitesinden dikkat çeken bir açıklama yapıldı.

Füsun S. Nebil yaptığı açıklamada, Sabancı Grup tarafından "yayımlanmamış" bir haber için mahkeme kararının geldiğini söyledi.

Böyle bir kararın neden geldiğini anlayamadıklarını söyleyen Nebil, konuyu İnternet hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz'e sorduklarını belirtti.

Yaman Akdeniz ise konuyla ilgili olarak, “Yayınlanmamış veya yapılmamış bir haberle ilgili haber sitelerine gönderilen ön engelleme amaçlı bir karar ancak ağır bir sansür girişimi olarak nitelendirilebilir.

Kaldı ki Sabancı Ailesi ile ilgili bir davanın kamuyu ilgilendirdiği söylenemez” diye belirtti.

İşte Füsun S. Nebil'in o açıklaması:

"Bugün sitemize Sabancı Grup tarafından “yayınlamadığımız bir haber” için mahkeme kararı gönderildi.

Bu haber sitemizin içerik kapsamına girmediği için –yani bir miras kavgası olduğundan– yayınlanmamıştı.

O nedenle neden geldiğini anlayamadık. Üstelik karar, ileride bu miras kavgasının detayını içerme olasılığı olan bir haber varsa, ona karşı da yasaklama getiriyordu.

Bu durumu Avukat Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e sorduk. Dedi ki; “Yayınlanmamış veya yapılmamış bir haberle ilgili haber sitelerine gönderilen ön engelleme amaçlı bir karar ancak ağır bir sansür girişimi olarak nitelendirilebilir.

Kaldı ki Sabancı Ailesi ile ilgili bir davanın kamuyu ilgilendirdiği söylenemez.”

Bu kararların ve talebin sadece bize değil, başka yerlere de gittiğini görüyoruz. Rahmetli Süleyman Demirel’in deyişi ile “kasaptaki ete, soğan doğranmış”.

Gazeteci Kerem Fındık da bizim gibi şaşırmış ve şöyle yazmış ;

https://odatv4.com/images2/2020_12/2020_12_12/s.png

Gelen İçerik Yasaklama Metni ve Mahkeme Kararı Yasaklanan içerik bizim konumuza girmediği için ona bakmadık ama Prof.Dr.Akdeniz’in de dediği gibi, “yayınlanmamış herhangi bir habere engelleme getirilmesi” şaşırtıcı bir sansür ve dolayısıyla sitemizin ilgi alanına giriyor.

Gelen açıklama şu şekilde;

Sayın ilgili

Yayın kuruluşunuz tarafından Atlı Köşk/Sabancı ailesi ile ilgili yapılan ve/veya yapılacak olan yayına ilişkin olarak ekli Mahkeme kararı (EK-1) ile yayın yasağı ve gizlilik kararı verildiğini bildiririz. Bu karar gereği yapılan (varsa) yayının ivedilikle kaldırılmasını ve yeni/başka bir yayın yapılmamasını, aksi halde yargı kararına aykırı davranılmasının yaptırımlarının uygulanacağını ihtar ederiz. Saygılarımızla

Ek: İstanbul Anadolu 5. Aile Mahkemesinin 11.12.2020 tarihli kararı

Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. Vekilleri

Prof. Dr. Hüseyin ALTAŞ & Av. Dr. Burcu SIRATAŞ

Ekte bir de mahkeme kararı bulunuyor. Bu kararın gerekçesi şöyle yazılıyor;

“Davalılardan Güler Sabancı, Yakup Sabancı, Nur Sabancı Düven ve Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş vekili 10/12/2020 tarihli dilekçesi ile özetle; davanın Türkiye’nin önde gelen ailelerinden Sabancı ailesinin fertlerini doğrudan ilgilendirdiğini, Sabancı ailesinin yargılamanın hiçbir safhasında bu davanın magazin malzemesi olmasını istemediklerini, müvekkillerin savunmaları alınmadan verilen ve salt davacının eksik beyanlarına dayalı olarak verilen ihtiyati tedbir kararının hukuka aykırı olduğunu, gecikmesinde zarar oluşturulabilecek hiçbir husus yokken dava konusu taşınmaz uluslararası bir müze olarak kullanılmaktayken verilen ihtiyati tedbir sonucunun müvekkillerin itibarının zedelenmesi olduğunu, davacı tarafın gerçeğe aykırı beyanlarla kişilik haklarını ihlal etmesinin önlenmesi ve adil yargılanma hakkının korunması amacıyla tüm dosyada gizlilik karar verilmesi, duruşmaların gizli yapılmasını, ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına karar verilmesini, aksi takdirde en az dava değerinin %40’ı üzerinden belirlenecek teminatın yatırılmasına karar verilmesini talep etmiş olmakla,”

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) raporlarında, 5651 sayılı kanun kapsamında erişim engelleme kararlarının mahkeme ya da BTK tarafından res’en verilen kararlar olmaktan çıkarılıp, zaman içinde bazı kurumların da engelleme nedeni yaratabildikleri anlatılıyordu. Şimdi bu kararın içine de daha dikkatli bakıyoruz. Çünkü sadece yayınlanmış değil, yayınlanmamış haberlere de engelleme getiriyor.

Bu konuyu bugün saat 21:00’da Tekno Politik YouTube kanalından hukukçularla tartışacağız."

Odatv.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.