TÜRKİYE GAZETECİLİK BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU!

TÜRKİYE GAZETECİLİK BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 56'ncısını gerçekleştirdiği Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri, The Marmara Oteli'nde yapıldı.

56. Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Töreni'nde 31 gazeteci ödül aldı.

56. Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Töreni'nde 31 gazeteci ödül aldı. Tören'de konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, 'Bağımsız ve bağlantısız gazeteciler olarak tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Genç gazeteciler umudumuzu yeşertiyor' dedi.

Türkiye'nin en prestijli gazetecilik ödülleri 450 gazetecinin katıldığı törenle verildi. Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, 'Türkiye bugün sansürün, oto-sansürün kol gezdiği, haberlerin karartıldığı, görüntülerin verilmediği, çok defa haber saklandığı, gazetecilerin ayrıştırıldığı, gazetecilerin birbirlerine düşürüldüğü çok kritik bir ortamdan geçiyor' dedi ve ekledi:

'Gazeteciler bugün iktidar tarafından, halkın haber alma hakkını koruyan, bir bakıma amme hizmeti yapan bir grup değil, tam tersine iktidarı çökertmeye çalışan bir grup olarak görülüyor. Dolayısıyla, o gruba dayak da mübah, hapis de mübah. Gazetecileri yok etmek de mübah olarak görülüyor. Bu, evrensel gazeteciliğe çok aykırı düşen bir durum. Türkiye'de hala batı normlarında gazetecilik yapılamıyor. Bunda iç içe geçen sermaye siyaset ilişkilerinin medya üzerindeki yoğun baskısını göz ardı etmek mümkün değil. Basın özgürlüğü aslında halkın doğruları öğrenme, bilgi edinme hakkıdır. Türkiye'de halkın bilgilendirilemediğini hepimiz görüyoruz. Halk ne verilirse onu izlemek durumunda. Eğer bir ülkede halkın bilgi edinmesini sağlayan iletişim organları yasaklıysa, kısıtlıysa o ülkede basın özgürlüğü yok ya da kısıtlı demektir.

GAZETECİLER ARASINDA EŞİTLİK BOZULUYOR

Askerlerin başlattığı akreditasyon meselesini iktidar şimdi kendi uyguluyor. Zamanında kendisi şikayet ediyordu, şimdi akreditasyonu en çok iktidar uyguluyor. Cumhurbaşkanı, Başbakanı, bakanları bırakın, artık devletin erkleri de akreditasyon uygulamaya başladı. Bunun son örneğini de geçen gün Danıştay'ın 147. kuruluş yıldönümünde yaşadık. Gazeteci arkadaşlarımız kapıdan çevrildiler. Devlet destekli TRT ve Anadolu Ajansı muhabirleri dışında kimse içeri alınmadı. Bu tutum medya çalışanları arasındaki eşitlik ilkesine riayet edilmediğini göstermektedir. Anlaşılıyor ki iktidar çevrelerinde tek düze haber, tek tip muhabir dönemi başlatılmak isteniyor. Bundan çok kısa sürede dönülmesi gerekiyor. Herhalde bu seçimlere kadar böyle devam edecek. Seçimlerden sonra bu konudaki mücadelemiz belki daha da sertleşecek. Çünkü bu koşullar altında gazetecilik yapmak mümkün değil. Soma felaketinin yıl dönümünde haber yapan meslektaşlarımız hedef gösteriliyor haber yapmaları engelleniyor. Bu da yaşadığımız kötü örneklerden biri"

GENÇ GAZETECİLER UMUDUMUZU YEŞERTİYOR

Mesleğin bu noktaya gelmesinde kuşkusuz gazetecilerin de, meslek örgütlerinin de azımsanmayacak kadar hataları olduğu açıktır. Örgütlenmekten çekinen, sendikalarına destek vermeyen siyasete, sermayeye kendini araçlaştıran, kamplaşan, siyasetin ayrıştırma tuzağına düşen gazeteciler böyle bir dağınıklıkta mücadele gücünün zayıflaması beklenen bir olgudur. Ama arkamızdan gelen genç gazeteci arkadaşlar umudumuzu yeşertiyor. İşsiz bırakılma tehditlerine rağmen sendikalarına daha çok güç veriyorlar. Özgürce gazetecilik yapmanın, haber üretmenin halkın ulaşabileceği bilgi kanallarını açık tutmanın hemen hemen olanaksız olduğu bir dönemde yarışmaya katılan gazetecilerin birbirinden başarılı çalışmalara imza attılar. Gazetecilere Özgürlük Platformu bileşenleri de beş yıldır aralarındaki fikir ayrılıklarını bir yana bırakıp sırf meslekteki çöküşü önleme adına uğraş vermektedir. Kısaca mücadelemizi yılmadan, asla umutsuzluğa düşmeden sürdüreceğiz. Bağımsız ve bağlantısız gazeteciler olarak tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz.?

USTA İSİMLER BİR ARADA

Törende; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz, Kamil Masaracı ve Celal Toprak hazır bulundu. Törene ayrıca; TGC Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç ve Vakıf Genel Sekreteri Engin Köklüçınar, TGC Denetim Kurulu üyeleri Engin Başçı Nurcan Sabur, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, TGC Onursal üyeleri Şenes ErzikRüştü BozkurtCengiz Bektaş, TGC Onur Kurulu Üyesi ve Ankara Temsilcisi Taylan Erten, TGC Bursa Temsilcisi Kenal Sertalp, TGC Üyesi ve İLAD Onursal Başkanı Hıfzı Topuz, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Sendikası Başkanı Faruk ErenHürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Fox TV Yayın Yönetmeni Doğan ŞentürkEvrensel Gazetesi Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Basın Enstitüsü Derneği (IPI) Başkanı Kadri Gürsel, Başbakanlık Basın -Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş, TRT İstanbulBölge Müdürü Abdülhamit Avşarİstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Suat Gezgin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

TÖRENE 4 SPONSOR DESTEK VERDİ

Tören; Franke Mutfak ve Banyo Sistemleri San. ve Tic A.Ş. ve Hafele Mobilya ve İnşaat Donanımları San. ve Tic. A.Ş.?nin ana sponsorluğunda Global Liman İşletmeleri, Kanyon Yönetim İşletim ve Pazarlama Ltd. Şti.?nin destek sponsorluğuyla gerçekleştirildi.

ÖDÜL ALAN GAZETECİLER KONUŞTU

Açılış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Gazetecilik kategorisinde Haber-Siyasal dalında Radikal Gazetesi'nde 17 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan 'Yok denilen görüntüler' başlıklı haberiyle İsmail Saymaz ödüle değer bulundu. Saymaz, ödülünüTürkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'nun elinden aldı.

SAYMAZ: UMARIM ÖDÜLÜN ADALET MÜCADELESİNE KATKISI OLUR

İsmail Saymaz, ödülünü alırken şunları söyledi:

'Yaklaşık 2 yıl önce bu zamanlarda medyada görünmeyenler, geleceği sorularla çalınmış olanlar, soruları çalınarak geleceği çalınmış olanlar, işyerinde, hayatta varlığı inkar edilenler bir sabah vakti kalktılar. 'Biz buradayız. Kendi kendimizi temsil ederiz' dediler ve Gezi Parkı'na çıktılar. Bu haysiyet mücadelesinde maalesef içlerinden bazıları hayatlarını kaybetti. Onlardan biri de Berkin Elvan'dı. 200 küsür gün mücadele ve 16 kiloya düştükten sonra aramızdan ayrıldı. Yaklaşık 600 gün geçti ve hala Berkin Elvan'ın hayatına kast edenler bulunamadı. Umarım Gezi Parkı'nda yaralananların, hayatlarını kaybedenlerin adalet mücadelesine bu ödül bir katkıda bulunur.?

Aynı dalda Hürriyet Gazetesi'nde 4 Aralık 2014 tarihinde yayınlanan 'Şişli şifresi' başlıklı haberiyle Gülden Aydın övgüye değer görüldü. Aydın'ın yerine ödülünü kızı Ceren Karşılayan, TGC Başkanı Turgay Olcayto'nun elinden aldı.

.

ALAGÖZ: HÜRRİYET EKONOMİ SERVİSİ ADINA ALIYORUM

Gazetecilik kategorisinde Haber-Ekonomi dalında Hürriyet Gazetesi'nde 4 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan 'Fikirtepe'de tek başına' başlıklı haberiyle Gülistan Alagöz ödüle değer bulundu. Alagöz'e ödülünü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir verdi. Alagöz, 'Benim gibi daha yolun başında olan genç bir muhabir için ödülün değeri bir kat daha artıyor. Bu nedenle TGC'ye teşekkürü borç bilirim. Bu ödülü Hürriyet Gazetesiekonomi servisi adına alıyorum.'

ERBİL: ÇEVREYE DUYARLILIK ŞART

Gazetecilik kategorisinde Haber Çevre dalında Ömer Erbil, Radikal Gazetesi'nde 23 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan 'Sahilim o kadar yeşildi ki' başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu. Erbil, ödülünü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı'nın elinden aldı. Ödülün hikayesini ve yaptığı çevre haberlerinin akıbetini paylaşan Erbil, 'Umarım bir sonraki haberde, çevreye, tarihe duyarlı bir yönetimle karşı karşıya oluruz' dedi.

Haber Eğitim dalında İskender Yunus Tiryaki, Bugün Gazetesi'nde 12 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan 'Öğrencilere ölüm tuzağı' başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu. Tiryaki'ye ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak takdim etti.

KARAKUŞ: SAHTE DOKTOR ARAYIP BENİ TEBRİK ETTİ

Haber Sağlık dalında Habertürk Gazetesi'nde 24 Kasım-4 Aralık 2014 tarihlerinde yayınlanan 'Acilde sahte doktor' başlıklı haberiyle Güngör Karakuş, ödüle değer bulundu. Karakuş'a ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz verdi. Karakuş, 'Uzun zamandan sonra gazetecilik anlamında keyifli bir haber yaptım. Ama maalesef Sağlık Bakanlığı bu konuyu sadece izlemekle yetindi. Öyle ki; habere konu olan sahte doktor geçtiğimiz günlerde beni aradı. 'Ödül almışsınız tebrikler' dedi. Bu da işin traji komik yanıydı? diye konuştu.

Aynı dalda Gökçer Tahincioğlu, Milliyet Gazetesi'nde 3 Aralık 2014 tarihinde yayınlanan 'Arzu'nun çığlığı' başlıklı haberiyle övgüye değer görüldü. Tahincioğlu adına ödülü İsmail Saymaz aldı. Saymaz'a ödülü TGC Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz verdi.

Haber Kültür Sanat dalında Habertürk Gazetesi'nde 23 Ekim-7 Kasım 2014 tarihlerinde yayınlanan 'Galata Köprüsü nerede" başlıklı haberiyle Serkan Akkoç ödüle değer bulundu. Akkoç'a ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Masaracı takdim etti.

Haber Spor dalında Hürriyet Gazetesi'nde 19 Şubat 2014 tarihinde yayınlanan 'Milli takımda kaçak hokeyci' başlıklı haberiyle Celal Demirbilek ödüle değer bulundu. Demirbilek ödülünü TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever'in elinden aldı.

Araştırma ödülünü ise Hürriyet Gazetesi'nde 31 Temmuz-6 Ağustos 2014 tarihlerinde yayınlanan 'Hep aynı numara' başlıklı araştırmasıyla Burak Coşan kazandı. Coşan'a ödülünü TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten verdi.

AVCI: HAKLILAR KAZANSIN

Röportaj dalında Habertürk Gazetesi'nde 16 Şubat 2014 tarihinde yayınlanan 'Pembe karanlıktaki kadınlar' başlıklı röportajıyla Ümran Avcı ödüle değer bulundu. Avcı'ya ödülünü TGC Üyesi ve İLAD Onursal Başkanı Hıfzı Topuz verdi. Avcı, 'Ödülümü tüm seks işçisi kadınlar için alıyorum. Haklılar kazansın istiyorum' dedi.

Aynı dalda Serhan AskerHürriyet Gazetesi'nde 25 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan 'Bu ambarda doğdu, önce kadınları kurtardı' başlıklı röportajıyla övgüye değer görüldü. Asker'e de ödülünü Hıfzı Topuz takdim etti.

ORHAN CAN: YAZAR OLARAK ALDIĞIM EN BÜYÜK ÖDÜL

Spor Köşe Yazısı dalında Orhan CanCumhuriyet Gazetesi'nde 8 Ekim 2014 tarihinde yayınlanan 'Yaşasın iyilik, kahrolsun kötülük' başlıklı köşe yazısıyla ödüle değer bulundu. Can'a ödülünü TGC Onursal Üyesi Şenes Erzik verdi. Can, 'Mesleğe muhabir olarak başladım. Yazar olarak aldığım en büyük ödül. Bu anlamda benim için çok ayrı bir yeri var. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne iyiliği ödüllendirdikleri için çok teşekkür ediyorum' dedi.

İNCE: KAĞIDA DEĞER KATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ardından sayfa düzeni dalında ödüllerin verilmesine geçildi. Birgün Gazetesi'nin 27 Kasım 2014 tarihinde yayınlanan birinci sayfasıyla Barış İnce ödüle değer bulundu. İnce, ödülünü TGC Denetim Kurulu Başkanı Engin Başçı'nın elinden aldı. İnce, 'Bu ödül BirGün Gazetesi için çok önemli bir ödül. Dijital medyanın, anlık haber girişinin bu denli arttığı günlerde kağıda değer katmaya, mizah,neşe, cesaret katmaya çalışıyoruz' diye konuştu.

SAYFA TASARIM ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Hürriyet Gazetesi'nin 15 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan 8-9. Sayfasıyla Sertaç Bala iç sayfa ödülüne değer bulundu. Bala'ya ödülünü TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan verdi. Aynı dalda Gökhan Öz, Star Gazetesi'nin 22 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan 19. sayfasıyla övgüye değer görüldü. Öz'e ödülünü TGC Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, takdim etti. Karikatür dalında Sakarya Gazetesi'nde 16 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan karikatürüyle Ali Galip Altunçul ödüle değer bulundu. Ali Galip Altunçul ödülünü Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç'in elinden aldı.

Fotoğraf dalında Sadık Kahraman, İHA'dan 19 Şubat 2014 tarihinde servis edilen 'Çarptığı adam can çekişirken' konulu fotoğrafıyla ödüle değer bulundu. TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Kahraman'a ödülünü takdim etti. Aynı dalda, Refik Fidan, İHA'dan 20 Temmuz 2014 tarihinde servis edilen 'Vatandaşlar dolmuş durağına sığındı' konulu fotoğrafıyla övgüye değer görüldü. Refik Fidan'a ödülü TGS Genel Başkanı Uğur Güç verdi.

TELEVİZYON-RADYO ÖDÜLLERİ

TV Haber Dalında Fox TV'de 22 Ekim 2014 tarihinde yayınlanan 'Kan Parası' başlıklı haberiyle Soner Dabağ ödüle değer bulundu. Dabağ'a ödülünü Başbakanlık Basın -Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş verdi. Aynı dalda Ezgi Cankurtaran CNN Türk'te 31 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan 'Bir Yarbayın Onuru: Ali Tatar çıkamadı' başlıklı haberiyle ödüle değer görüldü. Cankurtaran'a ödülünü TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver takdim etti.

Sinem Yöndem ve Güngör Yılmaz CNN Türk'te 2-5-6 Haziran 2014 tarihlerinde yayınlanan 'Türkiye'nin Çocuk İşçileri' başlıklı haber dizisiyle övgüye değer görüldüler. Yöndem'e ödülünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş verdi.

TV HABER PROGRAM DALI ÖDÜLLERİ

TV Haber Program dalında NTV'de 15 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan 'Çocuk Evlilikleri' başlıklı haber programıyla Burcu Aydındağ ve Emrah Ozan ödüle değer bulundu. Burcu Aydındağ'a ödülünü Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin takdim etti. Aynı dalda Havva Avcı, TRT Haber'de 28 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan 'Gazze'de Savaşın Gölgesinde Yaşananlar' başlıklı haber programıyla övgüye değer görüldü. Avcı'ya ödülünü TGC Onursal Üyesi Rüştü Bozkurt verdi.

TV Belgesel dalında İz TV'de Ekim 2014 tarihinde yayınlanan 'Yakın Tarih-Resmi Cehennem Ulucanlar' belgeseli ile Nazım Alpman ödüle değer bulundu. Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri GürselNazım Alpman'a ödülünü takdim etti.

Semra Güzel Korver, TRT Belgesel kanalında 14 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan 'Orada Doğdum Burada Büyüdüm' belgeseli ile övgüye değer görüldü. Semra Güzel Korver'e ödülünü TRT İstanbul Bölge Müdürü Abdülhamit Avşar verdi.

TV Kamera çalışması dalında İhlas Haber Ajansı'nın 23 Eylül 2014 tarihinde servise koyduğu 'Fırtına çıkar, iskele çöker, kamera yakalar' başlıklı görüntüleri ile Doğan CanCesur, ödüle değer bulundu. Doğan Can Cesur'a ödülünü Disk Basın İş Sendikası BaşkanıFaruk Eren sundu. Radyo'haber programı dalında, TRT Radyo 3'de 13 Şubat 2014 tarihinde yayınlanan 'Ses ve Söz' programı ile Esin Yolçınar ödüle değer bulundu. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yolçınar'a ödülünü verdi.

İNTERNET DALINDAKİ ÖDÜLLER

İnternet haber sitesi ödülüne bu yıl 'cumhuriyet.com.tr' haber sitesi değer bulundu. cumhuriyet.com.tr ekibine ödülünü TGC Başkan Yardımcısı Dr. Recep Yaşar takdim etti. Cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, "Türkiye'nin en köklü kurumlarından biri olan Cumhuriyet'teki büyük değişimde internet sitesinin başarısının önemli bir rol oynadığına inanıyorum" dedi. Aynı dalda www.bizimkocaeli.com sitesi övgüye değer görüldü. bizimkocaeli.com sitesinden Güngör Arslan'a da ödülü TGC Başkan Vekili Dr.Recep Yaşar takdim etti.

NEZİH DEMİRKENT ÖZEL ÖDÜLÜ:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 2014 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Yönetmeliği kapsamında Nezih Demirkent Özel Ödülü yerel basına yaptığı değerli katkıların yanı sıra uzun gazetecilik yaşamında meslek ilkelerine bağlı çalışmaları dikkate alınarak Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer'e verildi. Bayer'e ödülü TGC Başkanı Turgay Olcayto takdim etti.

ŞÜKRAN PLAKETLERİ VERİLDİ

Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'nin ardından törenin düzenlenmesine katkıda bulunan ana sponsorlar Franke adına Bölge Direktörü Özgen Özkan'a ve Hafele adına Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Başar'a, TGC Başkanı Turgay Olcayto şükran plaketlerini takdim etti. Destek sponsorlar Global Liman İşletmeleri adına Pazarlama Müdürü Ceylan Erzi'ye, Kanyon adına Kanyon Yönetim İşletim ve Pazarlama ltd. Şti. Pazarlama Yöneticisi Karolin Koryan Saris'e şükran plaketi verildi. Plaketleri Genel Sekreter Sibel Güneş takdim etti. Törene İBB Başkanı Kadir TopbaşEskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin kutlama mesajları gönderdi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.