Emrah Yedekci: MARKANIZI SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ İLE BÜYÜTÜN (INFLUENCER MARKETİNG)

 Influencer İngilizce “etkileyen” veya “etkileyen unsur” anlamına gelmektedir. Yani kitleleri etkileyenler aracılığı ile yapılan pazarlama, diğer anlamı ile ünlülerin yapmış olduğu pazarlama bu şu anlama geliyor, geleneksel medya aracılığı ile medyatik olmuş kişiler veya sosyal medyanın gücünü kullanarak sosyal medya kanalarında tanınmış (Fenomen) olmuş kişilerin yaptıkları tanıtımlar.

 Başka bir deyişle yorumlayacak olursak belki son zamanlarda çok duyduğumuz fenomen pazarlaması da diyebiliriz. Influencer kelimenin Sonuna bir (s) eklerseniz “etkileyenler” anlamına gelir böylece olayın çapını biraz daha geniş ifade etmiş oluyor.  Bu kelimeyi çoğul yapma olayı bana komik bir Türk filmi sahnesini hatırlatır Rahmetli Kemal Sunal ile Halit Akçatepe’nin muhteşem filmleri Şaban oğlu Şaban filmindeki elmas sahnesini. Kemal Sunal, demişken sosyal medyada fenomen olmuş kişilerin güzel bir örneğini zamanında geleneksel medya kanalları ile başarmış bir adamın hikayesini anlatan “Yüz numaralı adam” filmi harika bir örnek olacaktır. Rahmetli Oya Aydoğa’nın yaratığı halkın içinden gelen bir fenomenin halka önerdiği herşeyi almasını sağlaması halkın kendi içlerinden çıkmış bu adama güven duyması büyük markaların bu kişiye gözlerini dikmesini sağlamış ve bu yönde gelişen bir hikâyeyi konu alan film etki pazarlamasına geleneksel medya için harika bir örnek olur.  Ayrıca akademik açıdan olayı inceleyen kişiler içinde güzel bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.

Son 4 yılın tercih edilen pazarlama şekillerinden olan influencer pazarlama toplumun yakından takip ettiği sevdiği kişilerin ürün ve hizmetleri sosyal medya mecralarında test ederek veya kullanarak önermesi yoluyla takipçi kitlelerinin ürün/hizmete dikkatlerini çekmek veya direk satışa çevirmeyi amaçlamaktadır. Oldukça efektif sonuçlar veren influencer pazarlama müşteri tarafı içinde bir garanti teşkil etmektedir veya etmelidir.

Yukarıda da bahsettiğim Yüz numaralı adam filminde ki Kemal Sunalın canlandırdığı karakterin film son sahnelerindeki davranışı etik açısından güzel bir örnek teşkil etmektedir.

 Burada Sosyal medya Fenomenlerinin dikkat etmesi gereken unsur “Yüz numaralı adam” Filmin de olduğu gibi hatalı defolu eksik hizmetlere kesinlikle kefil olmamalarıdır. Çünkü kullanıcının güven duyduğu takip ettiği profildir yani fenomen bir nevi garantidir.

 Bu olayın birde takipçi tarafı ve isim vermedn bir örnek ile bahsetmek istiyorum geçtiğimiz hafta bir sanatçının paylaşımına gelen yorumlar üzerinden bu tepkileri özetle şöyle idi “işsizmi kaldın” , işler youlnda değil galiba”, “sendemi ürün tanıtıyorsun”,” artık seni takip etmeyeceğim” herşeyi uç noktaya getiren bir milletiz sanırım tabiki herkesin görüşünü saygılı bir şekilde paylaşmaya hakkı var. Fakat Fenomenlerinde çeştli gelir kapılarına ihtiyacı var ve bu takipçileri açısından bir fırsatta olabilir. Eleştirmek yerine bu fırsatı değerlendirmek daha iyi olacaktır. Burada önemli olan eğer siz tanınmış biri olarak bu ürünü tanıtan bir paylaşım yapıyorsanız bir nevide garantisi sizsinizdir ve takipçilerinizin yanılacağı memnun olmayacağı ürünler tanıtmayacaksınız! Yani önce siz deneyecek siz tadacak siz kıyaslayacak ve ürün veya hizmetin kesinlikle iyi olduğuna eminseniz paylaşımını yapacaksınız.

 Uzun lafın kısası kaliteli ürün almak istiyor ve fanı olduğunuz kişilere güveniyorsanız,  sosyal medya tanıtımlarını takip edebilirisiniz veya iyi bir markanız var ve  markanızın tanımasını istiyorsanız bu tür çalışmalar mutlaka yönelmelisiniz.

 

*Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz.

 

Emrah Yedekci

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.